Tencuielile şi placajele in interiorul şi la exteriorul clădirilor, pereţii se îmbracă cu tencuieli sau cu placaje, iar tavanele cu tencuieli; sunt şi cazuri în care pereţii se execută din cărămidă aparentă, eliminîndu-se necesitatea tencuirii sau a placării.
Tencuiala aplicată pe pereţii exteriori ţine la distanţă umiditatea şi chiar ploaia torențială. În acelaşi timp, este permeabilă la vapori, astfel încât zidul poate respira, iar umezeala din interior se evacuează în afară. Astfel se păstrează capacitatea de izolare termică a zidului şi protecția sa la îngheţ.
În plus, tencuiala protejează zidurile de radiaţia UV, de murdărie şi de poluanţi atmosferici.
Gletuirea peretilor, desi tratata uneori ca etapa optionala in amenajarile interioare, este extrem de importanta pentru aspectul final al unei lucrari. Gletul este o tencuiala subtire, menita sa niveleze suprafata tavanului si a peretilor si sa o pregateasca pentru zugraveala.
Gletul nu contine nisip si poate fi pe baza de var, ipsos sau ciment alb. Gletul de ciment se poate aplica deasupra celui de ipsos, insa cel de var nu poate fi folosit in combinatie cu alte straturi. Pe langa cele trei tipuri de glet deja mentionate, in magazinele de specialitate se mai gaseste un tip de glet, folosit doar pentru finisare; este vorba despre gletul acrilic, care se achizitoneaza gata preparat.
Pereţii ai căror feţe trebuie să fie rezistente se îmbracă cu placaje (marmură, piatră, mozaic, faianţă etc.), în băi, bucătării, closete etc., unde pereţii trebuie să se spele uşor, se execută placaje de faianţă sau de sticlă, ori vopsitorii în ulei.
La pereţi se pot executa şi îmbrăcăminţi de lemn (lambriuri).
La exterior, partea inferioară a faţadelor (soclul) se îmbracă cu tencuieli rezistente (din mortar de ciment şi praf de piatră sau mozaic etc.), ori cu placaje (piatră, marmură etc.).